Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

De Kraonige Zwaone viert feest!

Ruim 66 jaar vieren de Kraonige Zwaone in Huissen carnaval. 6 x 11 jaar organiseren wij feest voor iedereen die carnaval wil vieren. In Huissen, maar ook daar (ver) buiten. Een respectabel jubileum: bijna genoeg om met pensioen te gaan. Maar dat gaan wij zeker niet doen. Onze vereniging is springlevend met bijna 200 medewerkers. Medewerkers die zich allemaal belangeloos inzetten om het carnaval in Huissen te kunnen vieren. Zo zetten wij Huissen, maar ook Lingewaard, op de kaart. Dat doen we graag én daar zijn we bijzonder trots op. Daarom willen wij ons 66-jarig jubileum niet voorbij laten gaan. Twee keer eerder startten we met de voorbereidingen, maar gooide corona alles door de war. Dit keer hopen we dat drie keer echt een Huusse’ Helau is!

We willen ons 66-jarig jubileum graag vieren om onze medewerkers en vrienden te bedanken, banden met bevriende verenigingen binnen en buiten Huissen te verstevigen en ons als vereniging te laten zien in Huissen. Daarbij past ook een cadeau aan de Huissense gemeenschap. 

 Daarom nodigen wij Huissenaren, verenigingen, carnavalsverenigingen en iedereen die dat wil van harte uit om met ons mee te vieren. Of je nu een echte carnavalist bent, een Huissenaar in hart en nieren, de Kraonige Zwaone een warm hart toedraagt of omdat je gewoon kennis wilt maken met ons als vereniging en wat we doen. Iedereen is van harte welkom; van jong tot oud!

Programma

11:11 uur

Gelegenheid tot feliciteren van Bestuur en Hof door eigen medewerkers en vrienden Kraonige Zwaone in de Gouden Engel

13.11– 16:30 uur    

Jubileummiddag in Huissen voor bezoekers binnen en buiten Huissen.

 • Buitenpoort: ontvangst genodigden & afhalen Kraonige Kastelein Kaort met plattegrond Huissen
 •  De Gouden Engel: feliciteren van het Hof, bestuur en Raod van XI
 • Deelnemende gelegenheden:  De Kater, Het Moment, Nisa, het Huessenaartje
 • ’t Odeon met zang en dans

18:30 uur

Jubileumfeest in De Gouden Engel met Blind Date, aanvang 19.11 uur.

 Wat is er te doen? Wat is waar te doen?

 • Buitenpoort: ontvangst genodigden & afhalen Kraonige Kastelein Kaort met plattegrond Huissen
 • De Gouden Engel: feliciteren van het Hof, bestuur en Raod van XI. Maskers knutselen voor kinderen & vanaf 18:30 uur Jubileumfeest met Blind Date (koop hier je kaartje)
 • De Kater: ontmoet Filippus Neri (en al haar beroemde typetjes)
 • ’t Moment: geniet van muziek van de Bevelanders en het feest van De Ütvliegers
 • ’t Odeon: optredens van de Prinsengarde en Zwaoninnekes & gastoptredens van bezoekende gasten
 • Nisa: kom meer te weten over het Wievebal, maak kennis met de Damessoos en ga op de foto
 • Het Huessenaartje: zing en dein mee met De Slubkes
 • Sancta Maria: Tijdens het koffiemoment zullen de heren van het Seniorenconvent koffie schenken, een gebakje aanbieden en zal er een optreden van Femke Kempkes zijn. Een bekend en geliefd gezicht (en dito stem) voor de bewoners van Sancta Maria. Dit alles in nauwe samenwerking met de dames van de activiteiten commissie.

Voor kinderen

Ook voor kinderen is er op 12 november van alles te doen in Huissen.

 • Kleurwedstrijd: haal je kleurplaat op en win een cadeaubon van de Intertoys!
 • Workshop Huissens Volkslied in ‘t Huissenaartje: leer samen met De Slubkes het belangrijkste lied van Huissen: “As ien Huusse de sterren straolen” en word zo een echte mini-carnvalist!
 • Dansworkshop op ’t Odeon: dans samen met de Prinsengarde en Zwaoninnekes de sterren van de hemel!
 • Knutsel jouw carnavalsmasker in De Gouden Engel!

Kennismaken met De Kraonige Zwaone

Tijdens de jubileummiddag kunt u kennis maken met de verschillende geledingen. Luister naar de carnavalskrakers van de Slubkes, moedig de Prinsengarde en Zwaoninnekes aan op ’t Odeon, maak kennis met onze jongeren in ’t Moment of ga op de foto met één van onze typetjes uit de buut. U bent van harte welkom!

Damessoos en ’t Wievebal Comité – Nisa

De Damessoos en het Wievebal trekken deze dag samen op en presenteren zich in Nisa. Het Wievebal is de laatste jaren opgefrist en gegroeid, maar er kunnen nog steeds ‘wieve’ bij. Maak een hilarische foto en maak kennis met onze onmisbare dames! 

Prinsengarde & Zwaoninnekes – ‘t Odeon

De Prinsengarde staat op deze jubileum dag letter en figuurlijk in het middelpunt op ’t Odeon. Zij zijn de hoofdact op deze locatie, afgewisseld met optredens van bezoekende verenigingen (zang/dans/muziek.) Naast de optredens nodigen zij het winkelend publiek / bezoekers uit om mee te dansen en hen te enthousiasmeren. Ook de Zwaoninnekes zijn van de partij om samen met de Prinsegarde te dansen, maar zeker ook met de allerkleinste bezoekers van het centrum.

Filippus Neri – De Kater

Deze geleding van de Kraonige Zwaone was nog nooit zo toegankelijk als op deze Jubileum dag. Altijd al een keertje een babbeltje met de Smèrzak willen maken, of kledingadvies willen krijgen van Bart of met Churandy Martina op de foto? Dit is je kans! In de Kater zijn diverse typetjes van Filippus Neri aanwezig. Maar pas op, de mannen zijn rap van tong! Een grap ligt op de loer….

Zwaonekoor de Slubkes – ‘t Huissenaartje

Door de aanwezigheid van de Slubkes wordt deze kroeg nog gezelliger dan dat die al is. De Huussense inhakers en meedeiners worden door deze nachtegaaltjes ten gehore gebracht. Kent u nog niet alle teksten? Geen probleem, ‘t Rooie Bükske is hier verkrijgbaar en binnen de kortste keren zingt u uit volle borst mee. Met jongste zangers en zangeressen gaan we ons nummer; As ien Huusse de sterren straolen oefenen! Leuk, maar natuurlijk ook belangrijk omdat we dit nummer tot in lengte van dagen kunnen blijven zingen!

De Ütvliegers (DüH!) – ‘t Moment

Sinds hun oprichting hebben zij alle vele jongeren aan zich kunnen binden of vermaken. Zo werd de jonge aanwas voor de Kraonige een feit. Zij richten zich op jongeren die het leuk vinden om een feestje te vieren. En eventueel zelf de handen uit de mouwen willen steken. Tijdens de feesten van de Kraonige zijn zij in grote getalen aanwezig, veel gekleed in hun rood/zwarte uitdossing. Zij zorgen voor o.a. de aankleding van de evenementen en organiseren zelfstandig de medewerkersavond van de Kraonige Zwaone. Ook in ’t Moment gaat u zien dat ze een aardig feestje kunnen vieren. Doe hier gerust aan mee. Tijdens het jubileum is iedereen jong van geest en dus meer dan van harte welkom

De Bevelanders – ’t Moment en andere plekken die zij aandoen

De Bevelanders zijn al eeuwen lang met de Kraonige Zwaone verbonden en dat zegt wat over onze relatie! Zij kunnen en mogen dan ook niet ontbreken op deze bijzondere dag! Muzikaal als dat ze zijn, spelen zij de carnavalsnummers van toen, maar zetten met gemak de nieuwste meezingers in! Tref ze in ’t Moment of onverwachts op een andere plek in Huusse’. We zijn trots op het feit dat wij nog steeds een beroep op dit gezelschap mogen doen.

De Adviseurs – Buitenpoort en de Gouden Engel

Dit illustere gezelschap voorziet de Kraonige Zwaone gevraagd en ongevraagd van advies. Door de jaren heen hebben de heren als bestuurder van de Kraonige Zwaone enorm veel kennis vergaard en een netwerk opgebouwd binnen het Huussens carnaval. Zij zijn dan ook aanwezig in de Buitenpoort als in de Gouden Engel om onze gasten te ontvangen.

Merchandising – Buitenpoort / Gouden Engel / centrum

Deze afdeling is verantwoordelijk voor de inkoop van de meest leuke kraonige hebben dingetjes en zorgen er op hun manier voor, dat deze leuke gadgets ook van jou kunnen worden. Tijdloze artikelen zoals het bierglas of ’t Rooie Bükske, maar ook actuele artikelen zoals de Kraonige mondkapjes. Tijdens deze jubileum dag verkopen zij jubileum gerelateerde artikelen in zowel de Buitenpoort als De Gouden Engel. Maar ook in het centrum zijn ze te vinden. Daarnaast helpt het bestuur met hun mobiele team door heel Huissen mee met het verkopen van de jubileum pins.

De Prinsenträöters – Buitenpoort & centrum

De Prinseträöters zijn buiten de carnavalsperiode Scouting Band Huissen. Tijdens verschillende evenementen mogen wij een beroep op hun muzikale bijdrage doen. Denk bijvoorbeeld aan de Pronk en de Optocht, maar ook vandaag zijn zij aanwezig. De Prinseträöters begeleiden onze gasten muzikaal wanneer zij het centrum ingaan. Als dat geen opwarmertje is voor de rest van de middag!

De Rienblaozers – De Gouden Engel

Inmiddels worden de Rienblaozers aangemerkt als de Hofkapel van de Kraonige Zwaone. Zij zorgen er onder andere voor dat ons Hof en vele anderen op gepaste wijze naar binnen worden geblazen. Gehuld in rood witte kledij passen zij precies binnen het huis der Kraonige Zwaone. Niet alleen als zittend orkest ondersteunen zij de Kraonige Zwaone, ook als lopend orkest worden zij veelvuldig ingezet. Het mooie van alle Huissense orkesten is, dat zij elkaar helpen wanneer nodig of gezamenlijk optrekken wanneer een optreden dat toelaat.

Het Hof, Stadsprizzident en Bestuur – De Gouden Engel

Het Hof is ons trotse middelpunt tijdens dit Jubileum. Dit doen zij vanuit de Gouden Engel. Zij worden bijgestaan door het Bestuur en nemen gezamenlijk de recepties af en verwelkomen onze gasten. De Stadsprizzident verwelkomt onze gasten en praat de receptie aan elkaar. Tevens decoreert het Hof tijdens de medewerkers receptie onze medewerkers met een aandenken aan het 66 jaorig jubileum. Ook delen zij aan het Hof van onze gasten een klein aandenken uit.

De Raod van XI – De Gouden Engel

Waar het Hof zich begeeft, daar is ook altijd de Raod van XI. Maar de Raod van XI doet meer, veel meer. Het Kraonige decorum zou niet compleet zijn zonder de Raod van XI. Elf Raodsleden nemen plaats op hun vertrouwde plek op het podium en ook zullen de Hofmaarschalk, de Hoffotograaf en Hofschenker schitteren op deze bijzondere dag.

Het Seniorenconvent – Sancta Maria

Deze zeer hechte groep heren worden met recht aangemerkt als het fundament van de Kraonige Zwaone. De heren lopen al aardig wat jaren mee, maar zijn hun liefde voor de Kraonige Zwaone nog steeds niet verloren. Naast hun aanwezigheid op de verschillende feesten van de Kraonige Zwaone zijn zij altijd bereid om hun beste beentje voor te zetten, zo ook tijdens het Jubileum. Alwaar zij een koffiemoment in Sancta Maria organiseren met daarbij een heerlijk jubileumgebakje. Dit alles wordt omlijst met de mooie en warme stem van Femke Kempkes, met misschien nog wel een gastoptreden. Tevens zal de Stadspresident een woordje aan de bewoners richten.

Praktische informatie

Uitnodiging verenigingen

 • We hebben alle carnavalsverenigingen in Gelderland, overig bevriende carnavalsverenigingen, verenigingen in Huissen en andere betrokken verenigingen een uitnodiging gestuurd. Wil je komen en heb je geen uitnodiging gehad? Stuur dan een e-mail aan 66jaor@dekraonigezwaone.nl

Parkeren

 • Parkeren kan gratis en zonder parkeerschijf op parkeerplaats ‘De Molenweide’ kruising Looveer / Stadsdam.