Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Prinsegarde

De allereerste prinsegarde van Huissen trad op in het seizoen 1956-’57,. Het is daarmee, na de Raad van Elf, de oudste groepering binnen De Kraonige Zwaone. Overigens waren de meisjes in dat jaar nog niet herkenbaar als een echte prinsegarde. De dansende vròllie waren uitgemonsterd als Witte Wieven.
‘Pas’ in het seizoen 1959-’60 kreeg de garde het begin van de huidige gestalte. In een bestuursvergadering van 8 oktober 1959 werd besloten tot de oprichting van een echte prinsegarde. De eerste kostuums daarvoor waren ontworpen door Kees Berendsen, maar die vonden geen genade in de ogen van het bestuur. De top van De Kraonige wilde een meer ‘militaire groep’. De Raad van Elf trok de knip voor de kostuums en het bestuur financierde de eerste instructrice, Ymke Bloema. Op zaterdag 16 januari 1960 gingen de beentjes voor het eerst de lucht in, op de avond dat Prins Joop d’n Houterige (voorzitter Joop Jansen) werd onthuld. In november 1962 nam de garde deel aan een groot internationaal Tanzmarietchentoernooi in het Limburgse Schaesberg. Die eerste officiële garde stond onder leiding van Wilma Geene. *)

In de afgelopen halve eeuw zijn er vele honderden optredens geweest, waarbij het kostuum van de populaire groep vrijwel onveranderd is gebleven.

De Prinsegarde van nu is een groep van elf (hoe kan het anders) meisjes vanaf ongeveer 15 jaar.

Elk jaar wordt tijdens de grote Pronkzitting in Sporthal De Brink een mars en een showdans voor het voetlicht gebracht. De (bege)leiding van de groep is in de vertrouwde handen van Marij van Deutekom en Floor Straatman Het oefenen voor de Pronkzitting begint al op de eerste maandagavond van september, tussen 19.30 en 21.30 uur in het Zwaonehuus.

Maakte vijftig jaar geleden nog het bestuur de dienst uit bij de garde, tegenwoordig mogen de dames zelf beslissen. Zo bepalen ze zelf welke activiteiten worden ondernomen en wat het thema is van de showdans. Ook de kostuums voor deze dans worden zelf ontworpen en met de hulp van vrijwilligers zelf gemaakt. Optredens blijven niet beperkt tot de pronkzitting, maar ook op andere avonden wordt er met succes in groepsverband gedanst. De club heeft zich ontwikkeld tot een hechte vriendengroep, waarin de gezelligheid en de lol het allerbelangrijkste is.

De Prinsegarde treedt tijdens elke zitting van de Kraonige Zwaone op met als hoogtepunt natuurlijk de presentatie van de Showdans tijdens de Pronkzitting.