Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Jubileumcadeaus van de Kraonige Zwaone​

Een jubileum in de carnavalswereld is om de 11 jaar. En elk jubileum van de Kraonige Zwaone hebben zij een cadeau gegeven aan de Huissense bevolking. De meeste ervan zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Lees meer over de zes jubileumgeschenken aan de stad.

11 jaor - 1966

De Krössel

Een Huissense carnavalstraditie was het, waar helaas nog maar weinig van over is. Kinderen gingen met een foekepot langs de deuren in de hoop wat geld of een snoepje te krijgen.

Dit bronzen beeld bij de ingang van Sancta Maria herinnert eraan. Elk jaar op de maandag van carnaval wordt er een aubade bij dit beeldje gehouden, en daarmee wordt het fruusjoppe’ geopend.

Deze bronzen Foekepotkrössel is ontworpen door beeldhouwer, glasschilder en wandschilder Kees Berendsen (04/04/1925 – 13/01/1980).

Kees was als Prins Corneel Lohengrin d’n Schilderèchtige de eerste prins van de Kraonige Zwaone. Kees bekleedde later, tot aan zijn dood, de positie van Stadsprezzident. Hij tekende ook onder andere het logo van de Kraonige, de Zwaon op de Markt, en de steek van de Raod van XI. Kortom, de Kraonige Zwaone zouden er veel minder kraonig hebben uitgezien zonder Kees.

OntwerpKees Berendsen
Realisatie
Onthuld
LocatieHelmichstraat,  Huissen
KZH_SITE_JUBCAD_KROSSEL

22 jaor - 1977

De Zwaon

Dit bronzen beeld staat op het belangrijkste plein van Huissen en is iconisch geworden voor de stad.

Het werd ontworpen en vervaardigd door Kees Berendsen, en het is nu onlosmakelijk verbonden met onze stad. Op het bordje op de sokkel staat de inscriptie:

Op het bordje op de sokkel staat: “‘t was de Zwaon die kraonig bleef! Aongeboje’ dur de S.H.C.G. De Kraonige Zwaone bij ‘t 22-jaorig bestaon 30 Jan. 1977”

OntwerpKees Berendsen
Realisatie
Onthuld30 januari 1977
LocatieDe Markt, Huissen

33 jaor - 1988

De vlaggenmasten

Het getal 11 is onlosmakelijk verbonden met carnaval, daarom is het niet verrassend dat de Kraonige Zwaone, bij hun 33-jarig bestaan, de stad 11 vlaggenmasten schonk.

Deze vlaggenmasten bevinden zich bij de Arnhemse Poort en worden actief gebruikt door diverse Huissense organisaties, waaronder de Gilden, Stinase en natuurlijk de Kraonige Zwaone.

Het beheer van deze vlaggenmasten is in handen van Stinase.

Ontwerp
Realisatie
Aangeboden

In Gebruik genomen
10 februari 1988

30 april 1988
Locatie Arnhemse Poort, Huissen
KZH_SITE_JUBCAD_VLAGGEN
KZH_SITE_JUBCAD_OBELIX

44 jaor - 1999

De Obelix

Huissen kent een rijke geschiedenis, gekenmerkt door vele opmerkelijke gebeurtenissen. Vanaf het jaar 1816, toen Huissen Nederlands grondgebied werd, tot het verwoestende bombardement tijdens de oorlog. Natuurlijk mogen we het jaar 1502 niet vergeten, het jaar van het Beleg en Ontzet van Huissen. De Kraonige Zwaone heeft al deze belangrijke data verzameld en in steen gegraveerd.

Deze gedenkwaardige momenten omvatten alles, van de vroegste bewoning van Huissen tot de bouw van de wijk Zilverkamp. De Obelisk, ontworpen door Joop Puntman, staat op een opvallende locatie in de stad als eerbetoon aan deze historische gebeurtenissen.

Alles vanaf de eerste bewoning van Huissen tot de bouw van de wijk Zilverkamp. Joop Puntman onwierp deze Obelisk die op een markante locatie in de stad geplaatst is.

OntwerpJoop Puntman
Realisatie
Onthuld
LocatieLangestraat 3, Huissen

55 jaor - 2010

De Glaswand

Het vijfde jubileum  van de Kraonige Zwaon, en vijf jubileum cadeaus.Ter ere van het 55-jarig jubileum onthulde Prins Ignace van de Harmonie een glaswand met afbeeldingen van alle vier eerdere cadeaus.

Deze glaswand werd geplaatst bij Santa Maria.

Ontwerp
Realisatie
Onthuld
LocatieArnhemse Poort, Huissen
circle-img-1.png
KZH_SITE_JUBCAD_BANKJE

66 jaor - 2022

Het Bankje

Door de corona-crisis werd het jubileum een jaar uitgesteld, maar op 11-11-2022 konden de jubileumfeesten ter gelegenheid van het 66-jarig bestaan eindelijk beginnen. De Krössel kreeg een nieuwe plaats voor de deur van het vernieuwde Santa Maria. Om deze plek af te maken werd dit bankje onthuld.

Op het bordje op het bankje staat: “Aongeboje dur de Kraonige Zwaone op 11-11-2022 béj de verlaote viering van hun 66-jaorig bestaan. Huusse’ Helau!!”

Ontwerp
Realisatie
Onthuld11 november 2022
LocatieHelmichstraat, Huissen