Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Jubileumcadeaus van de Kraonige Zwaone​

Een jubileum in de carnavalswereld is om de 11 jaar. En elk jubileum van de Kraonige Zwaone hebben zij een cadeau gegeven aan de Huissense bevolking. De meeste ervan zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Lees meer over de zes jubileumgeschenken aan de stad.

11 jaor - 1966

De Krössel

Een Huissense carnavals-traditie was het, waar weinig meer van over is helaas. Kinderen die met een foekepot langs de deuren gingen in de hoop wat geld of een snoepje te krijgen. Dit bronzen beeld voor de ingang van Sancta Maria herinnert eraan. Elk jaar op de maandag van de carnaval wordt er een aubade bij dit beeldje en daarmee wordt het Früshoppe geopend.   

Deze bronzen Foekepotkrössel is ontworpen door beeldhouwer, glasschilder en wandschilder Kees Berendsen (04/04/1925 – 13/01/1980). Kees ook wel, Prins Corneel Lohengrin d’n Schilderèchtige. Was de  eerste prins van de Kraonige Zwaone.  Kees was later, tot zijn dood,  Stadprezzident.  Hij tekende ook het logo van de Kraonige, de Zwaon op de Markt en de steken van de Raod van XI. Kortom de Kraonige Zwaone hadden er bar minder kraonig uitgezien zonder Kees.  

OntwerpKees Berendsen
Realisatie
Onthuld
LocatieHelmichstraat,  Huissen
KZH_SITE_JUBCAD_KROSSEL

22 jaor - 1977

De Zwaon

Dit bronzen beeld staat op het belangrijkste plein van Huissen, en is iconisch geworden voor de stad.

Zoals eerder vermeld ontwierp en vervaardigde Kees Berendsen dit beeld, dat niet meer weg te denken is uit onze stad.

Op het bordje op de sokkel staat: “‘t was de Zwaon die kraonig bleef! Aongeboje’ dur de S.H.C.G. De Kraonige Zwaone bij ‘t 22-jaorig bestaon 30 Jan. 1977”

OntwerpKees Berendsen
Realisatie
Onthuld30 januari 1977
LocatieDe Markt, Huissen

33 jaor - 1988

De vlaggenmasten

Het getal 11 is onlosmakelijk verbonden met het carnaval. Daarom is het ook niet vreemd dat het aantal  vlaggenmasten was dat de Kraonige Zwaone aan de stad doneerde bij zijn 33-jarig bestaan.

De vlaggenmasten staan bij de Arnhemse Poort en worden uitgebreid gebruikt door allerlei Huissense organisaties zoals de Gilden, Stinase en natuurlijk de Kraonige Zwaone.

Stinase beheert deze vlaggenmasten 

Om 12:22  iets met het licht. 

Ontwerp
Realisatie
Aangeboden

In Gebruik genomen
10 februari 1988

30 april 1988
Locatie Arnhemse Poort, Huissen
KZH_SITE_JUBCAD_VLAGGEN
KZH_SITE_JUBCAD_OBELIX

44 jaor - 1999

De Obelix

Huissen heeft een rijke historie. Vele markante feiten zijn er in het stadje gebeurd. Van 1816, het jaar waarin Huissen Nederlands werd, tot het vernietigende bombardement van Huissen in de oorlog. En uiteraard wordt 1502 genoemd, het jaar van het Beleg en Ontzet van Huissen. Alle die belangrijke data zijn door de Kraonige Zwaone verzameld en gegraveerd in steen. 

Alles vanaf de eerste bewoning van Huissen tot de bouw van de wijk Zilverkamp. Joop Puntman onwierp deze Obelisk die op een markante locatie in de stad geplaatst is.

OntwerpJoop Puntman
Realisatie
Onthuld
LocatieLangestraat 3, Huissen

55 jaor - 2010

De Glaswand

Het vijfde jubileum  van de Kraonige Zwaon, en vijf jubileum cadeaus.Ter gelegenhei van het 55-jarig jubileum  onthulde Prins Ignace van de Harmonie deze glaswand die alle vier de eedere cadeaus afbeeld.

Het bord werd geplaatst bij Santa Maria

Ontwerp
Realisatie
Onthuld
LocatieArnhemse Poort, Huissen
circle-img-1.png
KZH_SITE_JUBCAD_BANKJE

66 jaor - 2022

Het Bankje

Door de corona-crisis werd het jubileum een jaar uitgesteld, maar op 11-11-2022 konden de jubileumfeesten ter gelegenheid van het 66-jarig bestaan eindelijk beginnen. De Krössel kreeg een nieuwe plaats voor de deur van het vernieuwde Santa Maria. Om deze plek af te maken werd dit bankje onthuld.

Op het bordje op het bankje staat: “Aongeboje dur de Kraonige Zwaone op 11-11-2022 béj de verlaote viering van hun 66-jaorig bestaan. Huusse’ Helau!!”

Ontwerp
Realisatie
Onthuld11 november 2022
LocatieHelmichstraat, Huissen