Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wilma Demon – De Koning

wilma-site

Hoewel iedereen het al tijden zag aankomen, is op zondagavond 16 oktober 2016

Wilma Demon – De Koning

(1960-2016)

bezweken aan de gevolgen van haar ziekte. Ze is slechts 56 jaar geworden.

Wilma de Koning maakte haar de”buut” tijdens de zittingen van de Ouwe Rakkers in Sancta Maria Bij de Ouwe Rakkers was zij ook spreekstalmeester. Daar werd zij ontdekt door de toenmalige voorzitter Theo Janssen die Wilma vroeg op te willen gaan treden bij de Kraonige Zwaone. Wilma was in 1988 de eerste vrouw, die sinds vele jaren tijdens de Pronkzittingen van de Kraonige Zwaone in de Buutton kwam staan.

Tijdens haar eerste optredens kwam ze als Wilma de Koning het podium op getooid met een sjerp. Ze besloot haar buut met het opzetten van een kroon waarna iedereen het bekende lied “Lang leve de koning” inzette. Het “Lang leve de koning” werd haar lijflied en kreeg dankzij Wilma een geheel nieuwe betekenis binnen de Huissense gemeenschap.

In 1990 werd tijdens de Pronkzitting Het Huusses Mins “geboren” die telkenjare in een ‘nèj kleidje” het podium betrad. Vele jaren werden haar buuts geschreven door haar man Wim en door Theo Jeurissen, de toenmalige directeur van Sancta Maria en zelf ook als Slubke betrokken bij de Kraonige Zwaone. Na het overlijden van Theo en later van haar man werd de rol van schrijver meer en meer ingevuld door Co Jeurissen, die soms ook als lakei functioneerde.

Wilma had de kracht om een op Huissen geënte buut te maken waarbij zij iedereen liet lachen; ook de mensen, die zij op de korrel nam. Ze was nooit kwetsend en haar buuts waren doorspekt met de nodige zelfspot. Omdat haar optredens iedereen deed bulderen van het lachen, werd haar buut zo laat mogelijk gepland. Wilma stond immers garant voor een aandachtig luisterend publiek. Toen zij in 1997 pas ver na middernacht haar buut kon beginnen opende zij haar optreden met de legendarische woorden: “goejjemèrrege minse” waarmee ze de zaal onmiddellijk plat had.

Naast optredens tijdens het carnaval werd het Huusses Mins ook voor allerlei andere zaken gevraagd. Natuurlijk trad zij op –al dan niet samen met Annelies Neijenhuis – as Kaot en Truj tijdens de Seniorenpronk. Zij was aanwezig op de jaarlijkse bloemenmarkt maar ook was zij degene die de Goede Sint ontving op Sancta Maria.

Huissen neemt met veel verdriet afscheid van een vrouw die op markante wijze jarenlang haar humoristische stempel op de gemeenschap heeft gedrukt. Naast het verdriet van het moment zullen de mooie herinneringen aan jou, als een warme en hartelijke vrouw altijd blijven leven binnen de Kraonige Zwaone en het Huissens carnaval in het algemeen.